ZET HEM OP 60!

actie om de werktemperatuur van uw verwarmingssysteem te verlagen

Tip: Verlaag de maximale aanvoertemperatuur van je verwarmingsinstallatie naar 60 graden. (“Zet hem op 60!”)

Standaard staan CV-ketels vaak op 80 of 90 graden aanvoertemperatuur voor de verwarming (het water wat naar de radiatoren, convectors of vloerverwarming aangevoerd wordt) en daardoor zijn deze ketels niet zo zuinig, als ze zouden kunnen zijn.

Een hoog-rendements ketel heeft namelijk een hoog rendement omdat hij “condenseert”, maar een aanvoertemperatuur van 80 graden is vaak te warm, zodat de ketel niet goed te condenseert en daarmee haalt zo’n moderne ketel zijn hoge rendement dus niet.

Door de aanvoertemperatuur van de verwarming te verlagen tot 60 graden, halen moderne ketels veel beter hun hogere rendement en bespaar je energie en gas, en dus kosten!

Verder is dit ook een mooie manier (ook bij oudere niet-HR ketels) om te zien hoe geschikt je huis is voor lage temperatuur verwarming in de toekomst. In de toekomst zullen veel huizen overgaan op verwarming met een warmtenet of een warmtepomp of een andere manier van duurzaam verwarmen. Die manieren van verwarming zijn allemaal meer efficient en duurzaam, maar dat geldt vooral als de aanvoertemperatuur ook laag gehouden kan worden.


De aanvoertemperatuur verder verlagen

De aanvoertemperatuur kan in principe nog verder verlaagd worden dan 60 graden, bijvoorbeeld naar 40 of 45 graden. Bij een nog lagere temperatuur neemt het rendement van moderne ketels nog iets verder toe. En je kan nog beter oefenen of je huis geschikt is voor toekomstige lage-temperatuurverwarming.
Als je huis er toch nog niet helemaal klaar voor is en je je huis toch niet helemaal goed warm krijgt met een lage aanvoertemperatuur van bijvoorbeeld 45 graden, dan kan je temperatuur altijd weer stapsgewijs verhogen, tot je huis weer comfortabel is. Je weet nu precies voor welke temperatuur je huis op dit moment geschikt is en je kan dan ook plannen maken (betere kierdichting, isolatie en ventilatie), zodat je huis straks wel geschikt is voor lagere temperaturen.

Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan. Dit in verband met de veiligheid. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden kan er een kleine kans ontstaan op risico op legionella en dat willen we niet.

De temperatuur van de verwarming en van het tapwater zijn altijd apart in te stellen. Dus als alleen de aanvoertemperatuur van de verwarming verlaagd wordt, heeft dat geen invloed op de temperatuur van het tapwater en brengt daarom ook geen veiligheidsriciso’s met zich mee.


Meer voordelen

Het verlagen van de aanvoertemperatuur heeft meer voordelen dan alleen het verlagen van het gasverbruik en daarmee lagere kosten: je verwarmt je huis ook comfortabeler, omdat de kamertemperatuur constanter blijft, je minder snel droge lucht krijgt en er geen stof meer verschroeit op de loeiwarme radiatoren. (stofschroei)

Het kan wel nodig zijn om je klokthermostaat iets anders in te stellen (in de ochtend iets vroeger de verwarming aan), omdat het met een lagere aanvoertemperatuur iets langer duurt voordat je woning op temperatuur is.

Deze tip werkt ook met stadsverwarming, waarbij je ook meer comfort en mogelijk ook lagere kosten hebt. En ook hier kan je dus “oefenen” voor een toekomstig lage temperatuur warmtenet/stadsverwarming.

Als het verlagen van de temperatuur gelukt is, kan je je verwarmingsapparaat nog beter afstellen door ook het vermogen te verlagen, maar dat is meer voor gevorderden.
En door het afgiftesysteem (de radiatoren en convectors) waterzijdig in te regelen. Hier is subsidie voor!
(https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/waterzijdig-inregelen)


Extra tips:

– Breng ook gelijk radiatorfolie aan
– Koop ook gelijk een waterbesparende douchekop